De Voedselbank Stad Groningen ondersteunt mensen in en uit armoede. Om de armste inwoners van Groningen te ondersteunen in hun dagelijkse leven zorgt de Voedselbank Stad Groningen dat ruim 750 gezinnen wekelijks een aantal boodschappentassen krijgen met voeding uit de schijf van vijf.

Daardoor zien we zes dagen per week heel veel arme mensen en zijn we met ze in gesprek. Daarnaast wil de Voedselbank haar klanten ook ondersteunen bij de stappen om uit de armoede te komen.

Ulfert Molenhuis, van 2012 tot 2020 voorzitter van de Voedselbank Stad Groningen heeft het initiatief genomen voor het Tienpuntenplan om de armoede structureel te verlichten. Een onderdeel van het plan is om rijk en arm rechtstreeks aan elkaar te koppelen – in het project Stadjers Hand in hand- en dat werkt tot nu toe voortreffelijk. Bekende Groningers is gevraagd om ambassadeur te worden van dit plan om het ook daadwerkelijk te promoten.

De schuldhulpverlening moet op de schop: aanpakken bij de bron: geen aankopen kunnen doen voor je betaald hebt; en de doorlooptijd van schuldsanering moet drastisch verkort worden en de aanpak effectiever door bv invoering van het Zweedse model. Een motie in de gemeenteraad Groningen hierover is eind 2019 aangenomen. En ook de landelijke politieke partijen zijn benaderd.

Kinderen van klanten van de voedselbank krijgen als ze naar de middelbare school gaan dank zij een sponsor de spullen die ze nodig hebben om een goed start te maken: het “brugpieperproject”. en om te voorkomen dat kinderen van armen zonder ontbijt naar school moeten zorgen we voor brood, boter en broodbeleg. En we werken samen met de Kledingbank maxima zodat  ouders en kinderen 2 keer per jaar goede kleding kunnen uitzoeken.

Kortom we zijn volop bezig en dat kunnen we niet alleen, we zoeken voor de verschillende onderdelen samenwerking met partners in de omgeving.